Όλα τα σαπούνια...δεν είναι ίδια! Ούτε εγώ το γνώριζα αυτό πριν ασχοληθώ και αγαπήσω την παρασκευή σαπουνιού!

Τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια έχουν ως κύρια συστατικά τους φυτικά έλαια και βούτυρα πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεϊνες και μεταλλικά στοιχεία.

Σε αντίθεση με τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια, η πλειοψηφία των εμπορικών σαπουνιών περιέχει, ως επί το πλείστον, χημικά συστατικά, όπως χημικούς καθαριστικούς παράγοντες και συνθετικούς παράγοντες αφρισμού.

Στην πραγματικότητα τα σαπούνια που συναντάμε στα σουπερμαρκετ και στα εμπορικά καταστήματα είναι απορρυπαντικά που ερεθίζουν και ξηραίνουν το δέρμα.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τα φυσικά χειροποίητα σαπούνια περιέχουν φυτικά έλαια όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για οφέλη του στην υγεία μας, είναι ταυτόχρονα και πολύτιμο για το δέρμα μας. Περιέχει βιταμίνη Ε, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα, ενώ βοηθά και την διαδικασία αντιγήρανσης.

Ένα άλλο πολύτιμο φυτικό έλαιο, είναι το σταφυλοκουκουτσέλαιο, το οποίο προέρχεται απο την έκθλιψη των κουκουτσιών του σταφυλιού.


Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας ενυδατώνοντάς την και βοηθώντας στην καθυστέρηση της γήρανσης.

Εκτός από έλαια, στα φυσικά χειροποίητα σαπούνια, χρησιμοποιούνται και φυτικά βούτυρα. Ενδεικτικά το βούτυρο κακάο είναι ένα πολύ πλούσιο βούτυρο καθώς ενυδατώνει τις ξηρές και «γηρασμένες» επιδερμίδες. Μαλακώνει την επιδερμίδα και βελτιώνει την ελαστικότητά της.

Στα φυσικά χειροποίητα σαπούνια χρησιμοποείται μια πληθώρα φυσικών συστατικών όπως φυσικοί άργιλοι,αιθέρια έλαια και βόταν. Αυτά τα συστατικά εμπλουτίζουν το σαπούνι με τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Το φυσικό χειροποιήτο σαπούνι είναι κάτι παραπάνω από ένα προϊόν καθαρισμού, είναι καλλυντικό και φροντίζει την επιδερμίδα όπως της αξίζει.